marți, 23 martie 2010

Am dreptul să muncesc sau nu?

Declaraţie politică

Stimaţi colegi,
Sunt, ca şi dumneavoastră, într-o continuă aşteptare de 5 luni de zile. Mi s-a spus că voi traversa o perioadă grea, ca şi cetăţean al acestei ţări, dar că Guvernul are soluţii, are pârghiile necesare să depăşească această situaţie. Am răsuflat uşurat... doar pentru câteva zile, pentru că exact când ne pregăteam să ne adaptăm noii guvernări, a venit prima dintre soluţiile ce dorea să rezolve o prioritate înscrisă în Programul Guvernului Boc: interzicerea cumulării pensiei cu salariul, stabilită prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 230/2008. Am înţeles atunci că domnul Boc a venit la Palatul Victoria cu acest gând: cum să fac să suporte tot românul, săracul, povara asigurării bugetului de stat?!?
Acesta a fost doar începutul, pentru că toate măsurile care au urmat au fost din aceeaşi familie, a degringoladei şi a pasării responsabilităţii. Eu înţeleg, desigur, necesitatea economisirii la toate capitolele, dar resping categoric, domnilor guvernanţi, să intraţi cu bocancii în viaţa românului, să-l puneţi la zid, să-l condamnaţi la economie într-o Românie care îşi cântă bogăţia într-un imn costisitor al turismului.
N-aş vrea să mă depărtez de tema cumulării pensiei cu salariul. Izvorâtă dintr-un raţionament aparent logic, acela al plafonării unor câştiguri materiale uriaşe ale unor pensionari de lux, Ordonanţa Guvernului 230/2008 a afectat de fapt alţi pensionari pentru care un ban în plus pe lângă pensie înseamnă garanţia că au totuşi cu ce să-şi plătească medicamentele sau întreţinerea. Atunci, mă întreb: ce fel de soluţie este aceasta?
Din fericire, societatea civilă a reacţionat prompt, atacând măsura şi criticând înjosirea pensionarilor mulţi şi săraci, ba chiar Avocatul Poporului a înaintat Curţii Constituţionale o excepţie de neconstituţionalitate, fapt adoptat de Curte cu unanimitate de voturi. Decizia este definitivă şi obligatorie, pentru că respectiva Ordonanţă îngrădea dreptul la muncă al românilor.
Aflu, însă, faptul că domnul Boc persistă în greşeală, promiţând de data aceasta o Lege privitoare la cumularea pensiei cu salariul. Respectiva Lege menţine prevederile Ordonanţei – Teroare, ba chiar vine cu motivaţii. Citez: “situaţia economico-financiară internă şi internaţională dificilă impune adoptarea unor măsuri urgente în vederea reducerii cheltuielilor bugetare”. În traducere: este grav, fraţilor, atât de grav încât vom trăi din pensiile şi salariile voastre!
Ce este cu adevărat strigător la cer este faptul că Guvernul ne cere sacrificii, dar ne ia dreptul la muncă, ne cere stimularea economiei, dar ne taie puterea de cumpărare, ne vrea eroi pe altarul crizei economice, dar ne lasă fără arme şi protecţia necesară.
Eu vreau să ştiu atât, în această a 5-a lună de guvernare crizată, gripată şi cu picioarele tremurânde din cauza recentului cutremur: pensionarul are dreptul să muncească sau nu? Ce-i mai pregătiţi? Ce noi roluri îi mai daţi în filmul Salvarea României?
Răspunsul s-ar putea să-l intuiesc: suspendaţi pe moment condamnarea la sărăcie pentru că intrăm într-o frumoasă şi senină campanie electorală, nu-i aşa? Perfect. Pensionarii, fără să aibă dreptul la cumul și la acumulare, pot să pot să doarmă liniştiţi, Guvernul lucrează pentru ei...
Vă mulţumesc!

SENATOR CORNEL POPA
19.05.2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu