miercuri, 24 martie 2010

Pentru sănătatea bihorenilor

Declaraţie politică

Stimaţi colegi,
Declaraţia mea de astăzi se doreşte un semnal că lucrurile pot să intre pe un făgaş normal, dacă înţelegem cu toţii adevăratele responsabilităţi şi priorităţi ale funcţiilor pe care le deţinem la un moment dat. Cunoaşteţi cu toţii sau vă amintiţi câte interpelări am făcut Ministerului Sănătăţii de-a lungul timpului, prin care solicitam ajutor financiar pentru funcţionarea angiografului, adus la insistențele mele, în perioada ministrului Nicolăescu la Spitalul Judeţean din Oradea, care mult timp nu a funcționat.
Situaţia nu este diferită acum, bolnavii plătesc scump din buzunarul lor investigaţiile pe care le fac aici, însă din acest an angiograful ar trebui să intre într-un program naţional de finanțare, prin care se vor suporta cheltuielile cu instrumentarul de unică folosinţă. Trebuie să ştiţi că cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare în Bihor, şi în zona acestui judeţ, au nevoie de aceste investigaţii şi de diagnosticarea corectă pe care o fac medicii cu ajutorul acestui aparat. Nu este un moft al bolnavilor şi nu este exagerat ceea ce am cerut atâta timp.
Astăzi vreau să adopt un ton optimist şi aştept de la noul ministru al Sănătăţii înţelegere şi capacitate de a gestiona problemele sistemului sanitar din România. Aşadar, mă aştept de la Ministerul Sănătăţii la decizii înţelepte şi nu la noi amânări ale unei soluţii de care au nevoie bolnavii cardiaci din Bihor.
Mi se pare important de menţionat faptul că până la taxarea pacienţilor pentru fiecare investigaţie, acest aparat, care a fost o investiţie costisitoare, a stat multă vreme degeaba. Acest lucru a fost cu adevărat revoltător: imposibilitatea de a valorifica angiograful şi de a-l folosi în beneficiul bolnavilor, totul din cauza amânărilor şi pasării de responsabilitate între Minister şi Direcţia de Sănătate Bihor. Toate aceste tergiversări au făcut eforturile mele şi ale guvernului PNL inutile, văduvind sistemul sanitar bihorean de o binecuvântare a tehnicii medicale de vârf. Bolnavii erau trimişi la Timişoara și la Cluj, cele mai apropiate centre medicale care dispun de un astfel de aparat, în timp ce ar fi putut fi trataţi cu uşurinţă acasă.
Închei prin a preciza că nu voi mai accepta scuze de acum încolo, pentru că sănătatea semenilor constituie pentru mine într-adevăr o prioritate şi voi face tot posibilul să susţin aceste măsuri care vin în ajutorul bolnavilor.
Mulţumesc!

Senator Cornel Popa
22.02.2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu