marți, 23 martie 2010

Sistemul sanitar bihorean

ÎNTREBARE

Adresată Ministrului Sănătății
Domnului ministru Ion BAZAC
De către dl. senator CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: nr. 5 Bihor
Grup Parlamentar: P.N.L.
Şedinţa Senatului din data de: 02.03.2009
Obiectul interpelării: Sistemul sanitar bihorean


În calitate de deputat al judeţului Bihor am fãcut eforturi deosebite pentru susţinerea şi îmbunãtãţirea sistemului sanitar bihorean prin înfiinţarea Centrului de boli cardiovasculare şi a Centrului oncologic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţã Oradea, precum şi pentru construirea unui Spital Judeţean de Urgenţã. Consider cã este de datoria mea, in calitate de senator, sã intensific aceste eforturi pentru ca proiectele iniţiate sã fie finalizate.

Ca urmare vă adresez următoarele întrebări:

1. Având în vedere că încă din anul 2008, Ministerul Sănătății a alocat sumele necesare pentru construirea unui Spital Județean de Urgență în Oradea, va solicit, și pe această cale, o informare privind resursele financiare alocate acestui proiect pentru perioada următoare, stadiul procedurilor de achiziție publică a serviciilor de construcție precum și termenul de începere și de finalizare a lucrărilor.
Vă rog să aveți în vedere că, odată realizat, acest spital de urgență ar degreva activitatea celorlalte spitale din Oradea, actul medical urmând să se desfășoare într-un spațiu modern, dotat cu echipamente performante, astfel încât pacienții ar beneficia de toate serviciile medicale de urgență de care au nevoie în cadrul aceluiași spital.
De asemenea, constucția acestui spital de urgență este un element de o deosebită importanță în contextul vecinătății cu Autostrada Transilvania, iar eventualele victime ale accidentelor vor putea fi tratate profesionist și rapid.

2. O altă problemă stringentă a sistemului sanitar bihorean o reprezintă asigurarea finanțării pentru achiziționarea materialelor strict necesare pentru funcționarea angiografului din cadrul Centrului de boli cardiovasculare Oradea.
În cursul unei luni, circa 100 de pacienți din județul Bihor au nevoie de intervenții medicale ce sunt efectuate cu ajutorul acestui aparat. În cazul în care angiograful nu funcționează, pacienții ar fi nevoiți să se deplaseze la alte centre medicale din țară, aparatul din Oradea fiind singurul de acest gen din județul Bihor.

Pe această cale, solicit să mi se răspundă dacă Ministerul Sănătății a cuprins în bugetul pe anul 2009, prin Programul național de boli cardiovasculare, sumele necesare funcționării angiografului din cadrul Centrului de boli cardiovasculare Oradea și respectiv cuantumul acestor sume.
De altfel, aceleași solicitări v-au fost adresate și în scrisoarea deschisă transmisă în luna ianuarie a acestui an, scrisoare care nu a primit nici un fel de răspuns din partea dvs. până la această oră.

Solicit răspuns scris și oral


Vă mulțumesc,

Senator Cornel POPA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu