miercuri, 24 martie 2010

Partidul e în toate…

Declaraţie politică

Stimaţi colegi senatori,
Declaraţia mea de astăzi pleacă de la un caz particular, pe care guvernarea actuală l-a generalizat, aducând instituţiile publice la stadiul de ogradă proprie, în care este permis orice: de la ocuparea unor funcţii incompatibile de către aceeaşi persoană, până la conducerea prin ordonanţe de urgenţă care sunt în afara Constituţiei.
Cazul particular de la care am plecat este al unei doamne din PDL Bihor, care a fost până nu demult şi consilier local şi director de cabinet la Prefectură. Şi pentru că şefii pe linie de partid au considerat că a gestionat impecabil lucrurile, chiar şi în ilegalitate absolută, partidul îi oferă acum poziţia de subprefect.
Nu poate decât să ne bucure dezvoltarea profesională a acestor oameni, doamna fiind un singur exemplu din multele cazuri care sufocă România acestei perioade. Dar ne punem serios întrebarea: cum se lucrează astăzi în instituţiile publice? Cât de profesionist înţeleg oamenii să se raporteze la funcţiile primite, când primul gând care îi preocupă este să satisfacă sponsorii partidului şi să promoveze în posturi cheie personaje al căror singur atuu este carnetul de partid?
Îmi exprim îngrijorarea faţă de tot ceea ce înseamnă demnitate publică, acest concept fiind în pericol de a deveni o perdea care ascunde interese de grup şi afaceri locale care păgubesc atât bugetul cât şi imaginea demnitarului, în general.
De asemenea, vreau să mai aduc în atenţia dumneavoastră un fapt la fel de îngrijorător: lipsa de măsură şi depăşirea limitelor de bun simţ în această campanie electorală începută prematur. Mă sperie eforturile evidente care se fac pentru imaginea preşedintelui în funcţie, plecând de la întâlniri cu alegătorii în toate colţurile ţării şi ajungând până la a fi trecut ctitor pe clopotele bisericilor noastre.
Aşadar, în acest tablou sumbru, în care nu se vede niciun efect al aşa-ziselor măsuri anti-criză, dar în care toată lumea este în campanie electorală, este firesc să mă preocupe modul de lucru în instituţiile statului, interfaţa Guvernului cu românii de rând. Credeţi-mă, sunt întrebat săptămânal de către oamenii din colegiul meu când se aşează lucrurile? Când începe statul să muncească şi pentru ei? Asta pentru că de la începutul anului şi până acum am traversat o lungă şi chinuitoare perioadă de provizorat, acomodare şi instalare în funcţii. Sincer, le răspund că acest Guvern nu va fi pregătit de muncă nici atunci când va fi detronat prin moţiunea de cenzură. Nu munca este motivul pentru care s-a format acest Guvern, din păcate.

Vă mulţumesc!
Senator Cornel Popa
12.10.2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu