marți, 23 martie 2010

Situaţia Centrelor de oncologie şi de boli cardio-vasculare din Oradea

INTERPELARE


Adresată Ministrului Sănătăţii
Domnul ION BAZAC
De către dl. senator CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: nr. 5 Bihor
Grup Parlamentar: P.N.L.
Şedinţa Senatului din data de: 10.09.2009

Obiectul şi motivarea interpelării: Situaţia Centrelor de oncologie şi
de boli cardio-vasculare din Oradea


Domnule ministru,

Prin Ordinului ministrului Sanatatii Publice nr. 221 din 29 februarie 2008, s-au înființat, în cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Oradea, prin reorganizarea sectiei clinice de oncologie medicala, respectiv prin reorganizarea sectiei clinice de cardiologie, două centre medicale: Centrul de oncologie și Centrul cardio-vascular.
Necesitatea Centrului de oncologie a pornit de la existența unui număr extrem de mare de cazuri de bolnavi de cancer, la nivelul judeţului Bihor, peste 17.300, și a unei rate a cazurilor de noi de peste 2.000 pe an.
De asemenea, existența unui Centrul cardio-vascular era motivată era motivată de situarea județului Bihor pe locul 4 în ţară după incidenţa mortalităţii datorate bolilor de acest gen. La Spitalul Judeţean din Oradea, la cele două secţii de boli cardio-vasculare, se înregistrează lunar o medie de 200 de cazuri noi.
Din păcate, ne apropiem de sfârșitul anului 2009 și situația se află tot în stadiu de proiect.
V-am adresat o interpelare în luna iunie a acestui an, întrebându-vă despre soarta Centrului de oncologie. Din răspunsul dumneavoastră a reieșit că problema este în curtea ASP Bihor, care nu v-ar fi comunicat, până la acea dată, ”inceperea demersurilor în vederea optimizării activității în profilul oncologie”. În plus, mai spuneți în acel răspuns, pe un ton dojenitor, că este nevoie şi de implicarea autorităţilor locale.
În condițiile în care atât direcţiile de sănătate publică judeţene sunt în subordinea ministerului şi sunt finanţate de acesta, exprimarea dumneavoastră îmi dă impresia de pasare a responsabilității. Cum conducerea ASP Bihor și a Spitalului Clinic de Urgenta Oradea răspund doar în faţa dumneavoastră, vina pentru nerealizarea acestor Centre medicale vă aparține și dumneavoastră. Dacă directorii celor două instituții sunt incompetenți, nu văd ce vă oprește să îi demiteți și să numiți oameni capabili să pună lucrurile în mișcare.
Având în vedere situaţia îngrijorătoare pe care am expus-o, vă cer să îmi comunicați dacă Ordinului ministrului Sanatatii Publice nr. 221 din 29 februarie 2008 se mai află în vigoare s-au l-ați anulat? Și, dacă l-ați anulat, ce motivație ați avut?
În cazul în care ordinul respectiv se mai află în vigoare, vă solicit să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1. Care sunt etapele parcurse până acum şi care sunt cele se impun de acum înainte, pentru ca Centrul de oncologie să funcţioneze într-adevăr şi să deservească bolnavii din judeţ şi din afara acestuia?
2. Care sunt etapele parcurse până acum şi care sunt cele se impun de acum înainte, pentru ca Centrul cardio-vascular să funcţioneze într-adevăr şi să deservească bolnavii din judeţ şi din afara acestuia?
3. Care sunt bugetele pe care Ministerul Sănătăţii îl poate asigura în vederea finanţării activităţii Centrului de oncologie și a Centrului cardio-vascular?


Solicit răspuns scris şi oral.
Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu