marți, 23 martie 2010

Scrisoare deschisă către ministrul Sănătății


Domnului ministru dr. Ion BAZAC
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII


            Stimate Domnule Ministru,

          Ca reprezentant al bihorenilor, în calitate de senator, vã adresez rugãmintea de a avea în vedere continuarea finanţãrii proiectelor demarate pentru îmbunãtãţirea calitãţii actului medical în judeţul Bihor.

          În perioada cât am fost deputat al judeţului Bihor am fãcut eforturi deosebite pentru susţinerea şi îmbunãtãţirea sistemului sanitar bihorean prin înfiinţarea Centrului de boli cardiovasculare şi a Centrului oncologic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţã Oradea, precum şi pentru construirea unui Spital Judeţean de Urgenţã. Consider cã este de datoria mea sã intensific aceste eforturi pentru ca proiectele iniţiate sã fie finalizate.

          Centrul de boli cardiovasculare a fost inaugurat în luna februarie 2008, odatã cu punerea în funcţiune a angiografului de ultimã generaţie. Pentru a se asigura funcţionarea în condiţii optime a acestui aparat s-au achiziţionat, din fonduri proprii, un sistem de monitorizare invazivã şi un analizator de hematologie (ACT).
          O problemã stringentã o reprezintã asigurarea finanţãrii pentru funcţionarea angiografului ultraperformant. Din discuţiile purtate cu conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţã Oradea am înteles cã sunt necesari aproximativ 2,25 milioane lei noi, pentru anul 2009, pentru achiziţionarea materialelor necesare efectuãrii intervenţiilor medicale. Aceastã sumã ar acoperi cheltuielile pentru tratarea a aproximativ 800 de pacienţi.
Ar fi pãcat ca un aparat de o asemenea performanţã, atât de important pentru salvarea vieţii oamenilor, sã nu fie folosit datoritã lipsei fondurilor. Într-o lunã în judeţul Bihor, circa 100 de pacienţi necesitã intervenţii medicale efectuate cu ajutorul angiografului, ceea ce ar însemna cã aceşti oameni suferinzi nu ar fi nevoiţi sã se deplaseze cãtre alte centre din ţarã.
          Totodatã, pentru creşterea şansei la viaţã a bihorenilor este extrem de necesarã achiziţionarea unei console pentru balon de contrapulsaţie intra-aortic, care ajutã şi la stabilizarea pacientului pentru transport cãtre o clinicã de chirurgie, ţinând cont de faptul cã în Bihor nu existã încã o clinicã de chirurgie cardiacã.
          Având în vedere cele prezentate mai sus, susţin cu tãrie necesitatea includerii Centrului de boli cardiovasculare Oradea în cadrul Programului Naţional de boli cardiovasculare.

          Pentru îmbunãtãţirea şi dezvoltarea sistemului sanitar bihorean s-a înfiinţat Centrul oncologic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţã Oradea. Pentru ca acest centru sã fie funcţional sunt necesare lucrãri de amenajare a spaţiului, achiziţionarea unui accelerator liniar care include şi un computer tomograf, precum şi amenajarea unui laborator de anatomie patologicã şi unul de analize medicale.
Datoritã numãrului mare de pacienţi care suferã de afecţiuni oncologice consider cã este imperios necesar ca Ministerul Sãnãtãţii sã finanţeze funcţionarea acestui centru.

          O altã problemã pe care o supun atenţiei dumneavoastrã o reprezintã cea a construirii unui Spital judeţean de urgenţã în Oradea. Datoritã faptului cã odatã înfiinţat acest spital ar prelua pacienţii secţiilor de urgenţã din cadrul Spitalului Judeţean, cel municipal, cel de obstetricã-ginecologie şi de neurologie, ar degreva activitatea acestor spitale, actul medical urmând sã se facã într-un spaţiu modern, utilat cu echipamente performante. Astfel, pacienţii ar beneficia de toate serviciile medicale de urgenţã de care au nevoie în cadrul aceluiaşi spital.
Pentru realizarea acestui proiect deosebit de important pentru judeţul Bihor vã rog, pe aceastã cale, sã urgentaţi desfãşurarea procedurilor de achiziţie publicã pentru construirea acestui spital, având în vedere şi faptul cã Ministerul Sãnãtãţii a alocat sumele necesare încã din anul 2008.

          Ţinând cont de motivele expuse mai sus, vã rog să ne dați un răspuns în scris și sã faceţi aceste demersuri, ele contribuind la îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a bihorenilor, sãnãtate care nu are culoare politicã.


          Cu deosebitã consideraţie,

Cornel POPA
Senator PNL Bihor
Oradea, 24.01. 2009

-----------------------------
Răspunsul ministrului Bazac:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu