marți, 23 martie 2010

Blocaj în Instanţe

Declaraţie politică

Stimaţi colegi,
Decizia magistraţilor de a boicota alegerile prezidenţiale este una dintre cele mai grave din istoria recentă a României. Ce mă sperie mai tare este faptul că nu ştim încă dacă situaţia va intra în normalitate în curând, în ciuda negocierilor despre care s-a vorbit atât de mult în ultimele zile.
Actul de justiţie este blocat, dar de la conducerea ţării nu vine o soluţie. Este ca şi cum la Palatul Victoria se lucrează în gol, iar de acolo se întorc doar ecourile revendicărilor de tot felul. Mai rău, președintele Băsescu pune paie pe foc și îi amenință pe magistrați cu arestarea.
Din 1 septembrie Instanţele din capitală şi din ţară refuză să judece alte cazuri decât cele privitoare la mandatele de arestare care expiră, plasamentul minorilor şi răpirile internaţionale. Ce s-a rezolvat de la acea dată şi până acum? Nimic! Oare s-au pierdut orice abilităţi de a dialoga şi a negocia în aşa fel încât să se ajungă la o rezolvare pe cale amiabilă? Sau intenționează Băsescu să instaureze dictatura, de teama că va pierde alegerile? Legea Salarizării Unice, cea care a nemulţumit judecătorii în asemenea măsură, trebuia să fie o soluţie, nu un motiv al blocării activităţii atâtor categorii profesionale. Iar președintele Băsescu trebuia să fie un mediator între cele două puteri ale statului amintite mai sus, așa cum îi cere Constituția României, și nu factorul principal al dezbinării naționale.
Cert este că până când acest conflict deschis nu se va rezolva, au de suferit oamenii simpli, cei care îşi pierd zilele pe holurile Instanţelor de Judecată, cei care îşi puseseră ultima speranţă la dreptate în magistraţi. În aceeaşi situaţie nefericită sunt şi firmele care au pe rol procese de mii de lei sau de euro şi cărora nu le este indiferent dacă li se dă Decizia Curţii acum sau în 2010.
Vorbim despre un volum uriaş de dosare nesoluţionate în România blocată de criza din Justiţie. Numai la Curtea de Apel Oradea sunt pe rol 4.648 de dosare, la 28 de judecători. Lipsa banilor este acută în acest sistem: nu se trimit adrese din cauza banilor de taxe poştale, nu se plătesc datoriile la energie electrică şi alte utilităţi. Magistraţii sunt în criză de mult timp, de fapt. Dar acum s-a ajuns într-un punct critic. Este nevoie de o intervenţie urgentă a ministrului Justiţiei altfel voi considera justificată cererea demisiei acestuia de către procurorii bihoreni. Ieri, 15 septembrie, aceștia au decis nu numai să continue protestul dar să și solicite plecarea ministrului Predoiu pe care ei îl simt străin de problemele grave cu care se confruntă magistrații din România.
O poziție tranșantă se așteaptă și de la Procurorul General al României, cu privire la motivele protestului magistraților și amenințările directe adresate judecătoarei Mona Pivniceru.
Sunt convins că, asemenea mie, şi dumneavoastră, stimaţi colegi, luaţi contact săptămânal cu cei care v-au ales. Ce le răspundeţi celor care vă cer o mână de ajutor pentru că au procese în instanţă, procese de care depinde viitorul lor?
Mă întreb cu groază ce vom face când medicii, nemulţumiţi şi ei de noua Lege a salarizării, se vor hotărî să nu ne mai opereze. Profesorii deja sunt la capătul răbdării. România este, într-adevăr, blocată! Iar dacă președintele Băsescu și guvernul lui nu ştiu să ne scoată din blocaj, este timpul să lase locul altora pricepuți.

Senator Cornel Popa
16.09.2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu