marți, 23 martie 2010

Despre drogul referendumului sau prostituţia pentru un vot

Declaraţie politică

Stimaţi colegi din Parlamentul României,

Vă port un respect prea mare ca să mă cobor la a vă vorbi despre droguri şi prostituţie. Mă tem, însă, că preşedintele ţării nu are acelaşi respect, transformând drogurile şi prostituţia în priorităţi naţionale, în aceste vremuri, cu adevărat dificile pentru români.
Respectul, această rara avis în ziua de azi, exclude cu certitudine colaborarea cu dexteritatea politică de gherilă. Aşadar, suntem învăţaţi gratuit că dacă vrei să obţii politic un avantaj, este obligatoriu să uiţi de această calitate, să sacrifici chiar şi cele mai inofensive urme de bun simţ şi să dai senzaţia acută că nu mai ai nimic sfânt în tine, aşa cum spuneau bunicii noştri.
Aceasta este lecţia aplicată în campania prezidenţială de anul acesta de către preşedintele în funcţie. Altfel nu îmi explic cum am ajuns să avem la loc de cinste pe agenda publică întrebări existenţiale gen: te-ai drogat vreodată? sau Să legalizăm sau nu prostituţia?
Scuzaţi-mi lipsa de înţelegere a acestei acţiuni orchestrate de comunicare electorală, a acestei tactici de a deturna atenţia. Sunt profund dezamăgit de cât de uşor cădem în plasa acestor manevre.
România este în criză! Chiar nu putem discuta despre asta şi despre ce avem de făcut ca să reducem pierderile masive în bani, credibilitate şi putere de refacere economică??? Chiar ne-am pierdut orice urmă de raţiune şi răspundem oricărei provocări lansate doar pentru a ne abate atenţia?
Sunt perfect de acord că drogurile şi prostituţia sunt într-adevăr două probleme reale ale zilelor noastre. Mai mult decât atât, raportul prezidenţial oferă date statistice pertinente şi chiar şi propuneri de soluţii. Dar cum pot crede eu în necesitatea unui astfel de raport acum? Sunt mai grave aceste două probleme acum, foarte aproape de luna noiembrie, decât au fost în ianuarie, de exemplu, sau în septembrie 2008?
Ca să pară că este profund îngrijorat şi preocupat de România, primul om în stat are o idee genială de reducere a cheltuielilor: să trimită parlamentari acasă. Nu spun că ideea unicameralului este greşită, spun doar acelaşi lucru: este prea bine ales momentul pentru astfel de propuneri: un referendum exact în ziua alegerilor prezidenţiale. Nu vrea oare să adoarmă simţurile alegătorilor cu o altă momeală, un altfel de drog?


Sunt profund îngrijorat şi acesta este adevăratul motiv pentru care ţin această declaraţie politică. Mă îngrijorează uşurinţa cu care acceptăm gravele abuzuri ale preşedintelui, ca: vizitele la petreceri dansante în teritoriu, în elicoptere şi avioane ale căror zboruri le finanţăm noi; intervenţia brutală în judecarea unor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată; minimizarea marilor cazuri de corupţie din Guvern şi, mai nou, discuţia despre prostituate şi drogaţi, într-o ţară în care nu ştim dacă mai avem locuri de muncă mâine.
Nu ne sperie nici faptul că şeful statului este respins în marile reuniuni din afara ţării? Nici că fiica domniei sale l-a făcut celebru în Parlamentul Europei pentru nepotismul de care a dat dovadă în ascensiunea fulminantă a acesteia?
Pe mine mă îngrozeşte, stimaţi colegi!
Sper ca data viitoare când mai survolează o localitate din judeţul Bihor, aşa cum s-a întâmplat în acest sfârşit de săptămână, să aibă măcar decenţa să aleagă o altă formulă de salut, căci ''Treceţi batalioane române Carpaţii!' nu i se potriveşte defel.

Senator Cornel Popa
30.09.2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu