miercuri, 24 martie 2010

Despre marea inaugurare a micii autostrăzi

Declaraţie politică

Stimaţi colegi,
Am să vă vorbesc azi despre inaugurarea unui capăt de autostradă, făcută cu mult fast săptămâna trecută de domnul Boc, Berceanu şi alţi trepăduși. Chiar și capăt de autostradă este impropriu spus, pentru că acel tronson nu începe şi nu continuă nimic. Este doar rezultatul ambiţiei domnului Boc de a ne demonstra că poate face asta. Mă și mir cum de nu a numit acel ciot de drum, Magistrala Boc...
Celor care au uitat, vă amintesc că s-au împlinit 8 ani de la adoptarea ”Declaraţiei de la Oradea”, semnată de parlamentari şi preşedinţi de consilii judeţene din judeţele Bihor, Cluj, Harghita, Maramureş, Mureş, Satu Mare şi Sălaj, precum şi din judeţele Hajdu-Bihar şi Szabolcs-Satmar-Bereg din Ungaria. Acest act de voinţă colectivă cerea introducerea autostrăzii Borş-Oradea-Braşov în ”Programul prioritar de construcţie a autostrăzilor din România”, ceea ce s-a şi întâmplat după doi ani de lupte cu guvernul PSD.
Voinţa reprezentanţilor ardelenilor urma să nască proiectul Autostrada Transilvania, care ar fi ajutat enorm infrastructura românească şi ar fi reprezentat un progres real în domeniul transporturilor. Nu pot să-mi exprim mai clar şi mai obiectiv de atât opinia în legătură cu acest proiect pentru care am dus ani buni de negocieri pentru realizarea ei. Și, când lucrurile intraseră în sfârşit în linie dreaptă, ne-am împiedicat de domnul Boc.
Vă mărturisesc că n-am crezut că premierului demis va merge cu ambiţia personală atât de departe. Acest primar și premier cu jumătate de normă a ajuns azi să se laude cu un ciot de autostradă, care nu ajută cu nimic proiectul-mamă, fiind făcut în pripă, cu porţiuni care se surpă şi doar pentru că în felul acesta dă el bine în fața electoratului clujean.
Prea puțini știu, însă, că dl Boc a fost printre puținii politicieni ardeleni care nu au catadicsit să participe la Întâlnirea de la Oradea. Dar, cu toate acestea, are tupeul să își aroge acest proiect ca realizare personală. Și probabil tocmai de aceea își permite acum să își bată joc cu atâta nepăsare de principala magistrală rutieră ce ne va lega de Europa.
Dar minciuna și nesimțirea au picioare scurte și trebuie să se termine aici. Îi cer dlui Boc să își ceară scuze, în mod public, bihorenilor și sălăjenilor, pentru că a ciopârțit proiectul inițial al autostrăzii și pentru că i-a privat de beneficiile acesteia pentru mulți ani. De asemenea, dl Boc trebuie să își ceară scuze întregii națiuni pentru traficul de influență și favorizarea incorectă pe care le-a făcut canalizând toată finațarea numai spre tronsonul din județul Cluj.
Nu vreau să mă înţeleagă greşit clujenii. Mă bucur dacă le este folositor acest tronson, dar cu siguranţă ar fi fost cu mult mai mulțumiți dacă ar fi condus pe autostradă până la Bucureşti sau măcar până la Braşov, dacă se lucra în mod logic, fără intervenţii din partea premierului demis.
În loc să parcurgă etapele fireşti, să continue autostrada construită de maghiari până la graniţa cu România, adică tronsonul să pleace din Borş, domnul Boc a considerat că este mai potrivit să o transforme în centură a oraşului Cluj-Napoca, unde probabil vrea să mai candideze ca primar. Este o dovadă de diletantism care a caracterizat de altfel întregul său ciot de mandat ca prim-ministru. Ce așteptări mai putem avea atunci de la un astfel de politician fără cuvânt?!...

Senator Cornel Popa
8.12.2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu