marți, 23 martie 2010

Plafonul pentru bursele sociale "Bani de liceu"


INTERPELARE


Adresată Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării
Doamnei ministru Ecaterina Andronescu
De către dl. senator CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: nr. 5 Bihor
Grup Parlamentar: P.N.L.
Şedinţa Senatului din data de: 11.05.2009

Obiectul şi motivarea interpelării: Plafonul pentru bursele sociale "Bani de liceu"


Doamnă ministru,

În luna martie, prin Legea Bugetului de Stat pe 2009, Guvernul a decis coborârea plafonului de venit brut pe membru de familie pentru elevii beneficiari ai programului de protecţie socială, de la 200 la 150 de lei, lăsând astfel câteva zeci de mii de copii săraci fără bursele sociale "Bani de liceu".
Cum pentru multe dintre familiile elevilor aflaţi în această situaţie bursele sociale sunt unica sursă de venit şi singura posibilitate de a-şi putea trimite copii la şcoală, este de aşteptat o creştere dramatică a abandonului şcolar în România.
După cum chiar reprezentanţii ministerului pe care îl conduceţi au declarat public, această situaţie se datorează faptului că Guvernul a omis să introducă şi în legea Bugetului de Stat din acest an prevederile articolului 30 din legea Bugetului din 2008.
În plus, o parte din aceşti copii trebuie să dea banii înapoi, datorită faptului că modalitatea în care a fost pusă în aplicare scăderea plafonului a bulversat inspectoratele şcolare şi în multe judeţe banii pe luna martie au fost daţi deja elevilor.
După toate acestea, la sfârşitul lunii aprilie aţi anunţat că veţi corecta greşeala făcută de ministerul pe care îl conduceţi printr-o Hotărâre de Guvern.
În condiţiile în care, numai în judeţul Bihor 735 de copii, din cei 3294 ce se încadrau iniţial, au pierdut dreptul la burse sociale, vă adresez următoarele întrebări:

1. Care este numărul exact al elevilor aflaţi în acestă situaţie, la nivelul întregii ţări?
2. Cine poartă responsabilitatea acestei greşeli grave şi ce măsuri de sancţionare aţi luat sau veţi lua împotriva persoanelor în cauză?
3. Ce măsuri concrete aţi luat pentru a clarifica, la nivelul inspectoratelor şcolare, situaţia recuperării sumelor plătite deja?
4. Când va fi adoptată Hotărârea de Guvern pe care aţi anunţat-o şi cum va corecta ea această eroare?

Solicit răspuns scris şi oral.
Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu