miercuri, 24 martie 2010

Deteriorarea accentuată a drumurilor din judeţul Bihor

Declaraţie politică

Mă văd nevoit să vorbesc astăzi despre un subiect pe care l-am dezbătut în numeroase rânduri: situaţia drumurilor din Bihor, drumuri judeţene, artere naţionale care sunt intens tranzitate şi care se află într-o avansată stare de deteriorare.
Sunt cu atât mai interesat de acest subiect, cu cât am contribuit consistent la aducerea de fonduri în judeţ pentru refacerea magistralelor, acestea au fost cuprinse în planurile de infrastructură, iar acum lucrurile stagnează. Amintesc şi faptul că sunt autorul a multor interpelări, întrebări şi alte demersuri către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, la care am primit răspunsuri ambigue de reeşalonări, amânări sau alte analize şi refaceri de proiecte de infrastructură. Concret: se lucrează numai pe hârtie, nu şi în realitate.
Guvernul Tăriceanu a alocat sume importante de bani în acest sector de drumuri, puternic afectat de traficul greu. Nu uitaţi că suntem o zonă de graniţă, importurile şi exporturile de produse făcându-se în majoritatea cazurilor cu ajutorul camioanelor de mare tonaj, ceea ce a afectat anual structura asfaltică. În prezent, traficul nu este mai puţin încărcat, din contră. În plus, şoferii se confruntă cu gropile apărute după fiecare ninsoare sau ploaie puternică şi alunecări de teren.
Vă mărturisesc că nu înţeleg politica de dimensionare a efortului financiar pentru fiecare judeţ în parte, la capitolul reabilitarea drumurilor, observând că în unele judeţe se poate avansa cu lucrările, iar în altele, unde este nevoie de reparaţii capitale, acest lucru nu se întâmplă.
Precizez că mă refer la situaţia unor artere care nu pot fi dublate cu rute ocolitoare sau care pot beneficia de ajutorul unor drumuri care ar putea prelua o parte din trafic, decât cu mărirea considerabilă a distanţei pe care ar trebui să o parcurgă şoferii. Aşadar, situaţia este presantă şi prea bine cunoscută la nivelul Ministerului Transporturilor.
Nu mai amintesc aici aspectul dezastruos al zonei şi impresia pe care o ai părăsind drumurile Ungariei şi intrând în România anului 2010, cu drumuri cu aspect de circuit off-road. Este de înţeles, aşadar, nemulţumirea mea şi apelul la o politică raţională de distribuire a fondurilor.
Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa
22.03.2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu