marți, 23 martie 2010

Anul şcolar protestatar

Declaraţie politică

Doamnelor şi domnilor senatori,
Vin de la Oradea, oraşul meu, pe care îl ştiam cel mai liniştit şi mai calm din toată ţara, cu oameni paşnici şi zâmbitori. Ei bine, această imagine este astăzi amintire, pentru că aşa cum cred că aţi văzut la ştiri, în urmă cu două săptămâni dascălii maghiari au pichetat Inspectoratul şcolar, săptămâna trecută sindicaliştii bihoreni din învăţământ au plecat într-un marş prin oraş, şi se anunţă proteste şi în perioada următoare. Oamenii sunt nemulţumiţi de deciziile Ministerului Învăţământului şi nu mai pot tolera minciuna.
Calmul ardelenesc binecunoscut va deveni poveste, pentru că în ochii oamenilor se citeşte astăzi revolta, mânia şi, mai ales, neputinţa de a se salva de la sărăcie.
Da, stimaţi colegi, educatorii, învăţătorii şi profesorii noştri sunt săraci şi disperaţi. Am început anul şcolar cu proteste. Aceasta a fost prima lecţie predată copiilor noştri. S-a ajuns în punctul critic, în care spiritele fierb şi clocotul nemulţumirii ameninţă buna desfăşurare a cursurilor în acest prim trimestru şcolar.
Salariul de merit, gradaţia de merit sau sporul de învăţământ rural sunt câteva exemple din lunga listă de revendicări ale dascălilor. Toate astea au fost furate din venitul salarial şi aşa mic pe care îl aveau. Promisiunea premierului că salariile nu vor scădea a fost de fapt o păcăleală, un joc de cuvinte. Salariile nu scad, dar scad veniturile, prin reducerea sporurilor.
Despre ce competenţe ale elevilor vorbea primul ministru săptămâna trecută chiar aici, în Parlament? Despre ce reformă? Cum vor face performanţă profesorii furaţi de propriul Guvern? Criteriile de performanţă care au fost intens lăudate sunt o bătaie de joc, din moment ce performanţa nu este răsplătită.
Dacă săptămâna trecută sindicaliştii au fost afară, lângă zidurile Palatului Parlamentului, astăzi ar trebui să fim noi lângă ei. Partidul Naţional Liberal face asta, prin moţiunea pe care a depus-o. Toate derapajele de neiertat ale guvernării Boc trebuie sancţionate!

Senator Cornel Popa
22.09.2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu