marți, 23 martie 2010

Viitorul bolnavilor de cancer din judeţul Bihor


ÎNTREBARE


Adresată Ministrului Sănătății
Domnului ministru Ion BAZAC
De către dl. senator CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: nr. 5 Bihor
Grup Parlamentar: P.N.L.
Şedinţa Senatului din data de: 4.06.2009
Obiectul întrebării: Viitorul bolnavilor de cancer din judeţul Bihor


Domnule ministru,

În urma unui studiu realizat de o echipă de oncologi londonezi, s-a ajuns la concluzia că rata de supravieţuire a bolnavilor de cancer este mai mare în ţările dezvoltate. Datele arată că un american are şanse de patru ori mai mari sa supravieţuiască unui cancer de prostată decât un algerian, în timp ce un japonez are de şase ori mai multe şanse să supravieţuiască unui cancer de colon.
Cercetătorii cred că aceste divergenţe se explică din cauza diferenţelor de acces la diagnostic şi tratament şi de investiţii în domeniul sănătăţii.
La data de 30 septembrie 2008, în statisticile Centrului Judeţean Bihor de Evidenţă a Datelor Bolnavilor de Cancer, erau înregistraţi 17.374 de bihoreni suferinzi de diferite tipuri de cancer.
Cu toate acestea, secţia de oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea are din ce în ce mai multe probleme. Paturile şi cadrele medicale sunt prea puţine, pacienţii şi aparţinătorii sunt din ce în ce mai supăraţi din cauza condiţiilor mizere iar medicamentele sunt ,de multe ori, insuficiente.
Avand în vedere condiţiile în care sunt trataţi bolnavii de cancer din Bihor, ce şanse de supravieţuire credeţi că are un bihorean suferind de cancer în comparaţie cu un american, un japonez sau un francez?
O măsură foarte importantă pentru creşterea ratei de supravieţuire o reprezintă investigaţiile PET-CT, dar în lipsa finanţării acestui tip de investigaţii, bihorenii bolnavi de cancer sunt nevoiţi să apeleze la credite pentru a plăti contravaloarea unei examinări, adică 1000 de euro.
Deşi, în anul 2008, s-a aprobat, prin ordinul ministrului sănătăţii, înfiinţarea Centrului Oncologic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, această iniţiativă a rămas doar pe hârtie, nimic concret nu s-a intreprins în acest sens.
În lipsa acestui centru oncologic dotat şi civilizat, bolnavii de cancer din judeţul Bihor sunt nevoiţi să se trateze la Institutul Oncologic din Cluj. Acest lucru implică costuri şi mai mari pentru suferinzii de cancer, a căror soartă este destul de grea şi fără aceste complicaţii suplimentare şi inutile.
De curând am aflat că Ministerul Sănătăţii va aloca 4 milioane de lei pentru sprijinirea Sectiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău.
Având în vedere că numărul bolnavilor de cancer din judeţul Bacău este de aproximativ 8000 (adică jumătate din numărul bolnavilor din judeţul Bihor), vă rog să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

1. Când consideraţi că vă veţi îndrepta atenţia înspre bolnavii de cancer din Bihor?
2. Ce fonduri veţi aloca pentru sprijinirea Centrului Oncologic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea?


Solicit răspuns scris și oral


Vă mulțumesc,

Senator Cornel POPA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu