marți, 23 martie 2010

Izolarea regiunii de Nord-Vest



INTERPELARE
Adresată          Ministerului Transportului și Infrastructurii
Domnului ministru Radu Berceanu
De către dl. senator     CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: nr. 5 Bihor
Grup Parlamentar:     P.N.L.
Şedinţa Senatului din data de: 02.03.2009
Obiectul interpelării: Izolarea regiunii de Nord-Vest a României se dovedește o prioritate a ministrului Radu Berceanu

Având în vedere că în Programul de Guvernare pe perioada 2009 – 2012 Capitolul 13-Infrastructura de transport sunt prevăzute ca obiective:
Interconectarea şi interoperabilitatea reţelei de drumuri din România cu reţeaua de drumuri europeană precum și asigurarea coerenţei şi continuităţii lucrărilor de infrastructură pe termen lung prin promovarea pactului naţional “Autostrăzile României”și ținând cont de faptul că județul Bihor este un județ de graniță, ce asigură legătura cu Occidentul, având  potențial turistic și economic ce ar trebui valorificat, considerăm că susținerea proiectelor de infrastructură pentru Nord-Vestul țării (județele Bihor, Sălaj, Satu Mare) ar trebui să fie o prioritate pentru Guvern.
În contextul actualei crize mondiale atragerea investițiilor străine este vitală pentru orice economie națională.
În condițiile în care țara vecină, Ungaria, a realizat infrastructură de transport modernă până la Borș, consider că este de maximă importanță ca și România să asigure aceleași condiții moderne astfel încât investițiile să nu se oprească la graniță.
Având în vedere cele prezentate, vă rog să îmi comunicați detalii în legătură cu evoluția următoarelor proiecte:

1. Referitor la lucrările ce se vor efectua în cursul anului 2009 la Autostrada Transilvania (Borș-Brașov). Din datele preluate de pe site-ul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale rezultă că în feb.2010 trebuie terminate tronsoanele 2B (Câmpia Turzii-Cluj Vest) și 3C (Suplacu de Barcău-Borș), iar în martie 2009 trebuie început tronsonul 3B (Mihăilești-Suplacu de Barcău).
Din declarațiile făcute de dvs., după aprobarea Bugetului de stat pe anul 2009, reiese că anul acesta va fi finalizat parțial doar Tronsonul 2B din județul Cluj, iar la Tronsonul 3C se va lucra doar la viaduct, în condițiile în care cele două tronsoane trebuiau finalizate în februarie 2010, iar de Tronsonul 3B, care traversează județul Sălaj nu se amintește.

Având în vedere că anul acesta nu se vor efectua lucrările preconizate la Tronsoanele 3B și 3C, consider că județele din nord vestul țării, amintite mai sus vor fi izolate și nu își vor putea valorifica potențialul economic și turistic.
În aceste condiții vă rog să reanalizați graficul de realizare a lucrărilor și insist să se acorde atenția cuvenită întregii regiuni de nord-vest a țării.

2. Referitor la drumul expres Arad-Oradea-Timișoara-Stamora Moravița care este o arteră de circulație importantă și face legătura între Autostrada Transilvania și Coridorul IV Pan European.
Deși studiul de fezabilitate a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern, iar pe site-ul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale acest proiect figurează în execuție, dvs. ați decis că realizarea lui nu este oportună, această decizie unilaterală, inoportună și neavenită, aducând mari prejudicii părții de Nord-Vest a României și locuitorilor ei.
În aceeași situație se află și drumul Petea –Satu Mare –Baia Mare.

Renunțarea la construirea acestor drumuri expres reprezintă o eroare strategică având în vedere că această regiune a țării este tranzitată zilnic de mii de turişti sau şoferi ai unor firme de transport marfă şi persoane și ea nu poate fi neglijată pe criterii politice, așa cum procedați acum fără nici o logică. Orașul Oradea este una din principalele porţi de intrare în ţară, prin acest oraş se înregistrează valori de trafic rutier importante.

România are nevoie de cât mai multe căi de acces sigure, moderne între zonele țării și Uniunea Europeană, ca atare, vă solicit să luați măsurile necesare pentru a reintroduce în prioritățile ministerului pe care îl conduceți aceste proiecte.

În încheiere, vă rog să realizați că vă asumați o grea răspundere, izolând în continuare această parte de țară și făcând-o neatractivă din punct de vedere economic.

Solicit răspuns scris şi oral
Vă mulțumesc,
Senator Cornel POPA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu